Apple gedwongen naar USB-C in 2024.

De EU heeft ingestemd met de overstap naar verplicht USB-C gebruik op Smartphones. Apple wordt gedwongen om te stoppen met Lightning in Europa.

Het Europees Parlement heeft een definitief besluit genomen over de implementatie van USB-C als één oplaadstandaard voor grote reeksen gadgets, waaronder iPhones en AirPods. Hiermee komt een einde aan de iPhone specifieke Lightning poorten. Naar verwachting zal iPhone 14 het laatste toestel zijn waarin dit nog is toegepast. Er gaan inmiddels al geruchten rond dat Apple al zou testen met USB-C poorten op de iPhones. Ook komt er wellicht een adapter waarmee oude apparaten met Lightning alsnog gebruikt kunnen worden. 

De Europese Commissie had al in 2009 technologiebedrijven, zoals Apple, opgeroepen om één oplaadstandaard te gebruiken in plaatst van de eigen normen. Het duurde echter tot begin 2020, voordat een wetsvoorstel werd gedaan waarin wordt vastgesteld dat alle producten die worden geïmporteerd naar Europa voldoen aan deze één oplaadstandaard. Dit voorstel werd eind april 2022 goedgekeurd en nu heeft het Europees Parlement dit voorstel aangenomen. Er ontbreken nog enkele procedurele stappen het komend jaar gaat plaatsvinden en vanaf 2024 zal de wet in werking treden. De producten die worden verkocht voordat de nieuwe regels van kracht worden, zijn vrijgesteld van deze regels en kunnen tot het einde van hun levenscyclus in de Europese Unie blijven.

Hoe zit het met Apple en zijn karakteristieke Lightning?

Het zal van invloed zijn op alle Apple-producten omdat de iPhone nog steeds zijn eigen Lightning-technologie gebruikt. Apple introduceerde de Lightning-standaard in september 2012 toen Phil Schiller nog Chief Marketing Officer was. Hij noemde het de moderne connector voor het volgende decennium. De Lightning is echter nu al achterhaald. Van een USB Type-C zijn onlangs de eerste kabels verschenen die de 2.1-standaard ondersteunen, waardoor het mogelijk is om vermogens tot 240 watt over te brengen. Recente rapporten geven aan dat Apple ook al eerder neigde naar het vervangen van Lightning door USB-C. Het volhouden van de Lightning, wordt met de nieuwe wet in Europa, onmogelijk gemaakt. iPhone 15 zal waarschijnlijk de eerste iPhone zijn met een USB-C aansluiting. 

 Handig om te weten!

Er wordt al ruime tijd gesproken over deze mogelijke 'één oplaadstandaard'. Dit is vooral bedoeld om de gigantische E-waste op de wereld te voorkomen. Met 1 type kabel zou je meerdere toestellen kunnen opladen en zo komt er minder afval vrij aan het einde van de levenscyclus van deze kabels. Als je hier nu al bewuster mee om wilt gaan, bekijk dan eens het volgende product; Baseus Magnetische USB Kabel 3-in-1. Met deze 3-1 kabel kan je alle soorten toestellen zonder problemen mee laden. Je kunt gebruik maken van een Lightning, USB-C of Micro-USB adapter. Dankzij de magnetische stekkers hoef je de kabel ook niet steeds aan te passen. Je plugt deze in je smartphone en deze kan er in blijven zitten. Deze oplossing vermindert slijtage van je poort aanzienlijk en is erg handig, omdat je dezelfde kabel in meerdere toestellen kunt gebruiken zonder iets te hoeven aanpassen. Ook is het altijd een pretje in de auto aangezien je met één hand de oplader aan je telefoon kunt verbinden. De 100W voorziening voorziet je Smartphone super snel van een volle accu!

Toch ook opzoek naar de reguliere laders? Kijk dan op onze pagina met iPhone/Lighting laders of de overige Smartphone laders.

IphoneLightningOplaadstandaardUsb-cUsb-c 2.1