Bijna 180.000 appende bestuurders beboet

Het gebruik van je telefoon achter het stuur een gevaarlijke afleiding die niet te onderschatten valt. Het afgelopen jaar ontvingen maar liefst 179.295 weggebruikers een boete voor het vasthouden van hun mobiele telefoon. Deze alarmerende stijging ten opzichte van het voorgaande jaar onderstreept het belang van handsfree oplossingen tijdens het rijden. Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de politie, waarschuwt dat dit niet alleen de eigen veiligheid in gevaar brengt, maar ook die van andere weggebruikers.

Autorijden zonder afleiding

Of je nu een auto of een fiets bestuurt, het vasthouden van een telefoon is ten strengste verboden. Een telefoon in de hand kan leiden tot gevaarlijke afleiding, wat kan resulteren in slingerend rijgedrag en mogelijk zelfs ernstige verkeersongevallen. Daarom benadrukt Broer het belang van MONO rijden: houd de telefoon niet vast tijdens het sturen, ongeacht de reden.

De rol van de MONOcam

Een aanzienlijk deel van de toename in het aantal boetes (bijna 40.000 meer dan in het voorgaande jaar) is te wijten aan de MONOcam. Deze geavanceerde camera, geïntroduceerd op 1 juli 2021, maakt het mogelijk om automatisch boetes uit te delen aan bestuurders die niet handsfree bellen. Naast deze cameracontroles worden ook andere methoden ingezet, zoals onopvallende touringcars, waarmee agenten vanuit een verhoogde positie gemakkelijker in voertuigen kunnen kijken, inclusief vrachtwagencabines. Betrapte bestuurders worden niet alleen beboet, maar ook aangesproken op hun gedrag, met als doel bewustwording van hun rijgedrag te vergroten.

Toename van overtredingen

De stijging van het aantal boetes geldt voor alle categorieën bestuurders. Het aantal daadwerkelijke overtredingen ligt waarschijnlijk zelfs hoger, gezien ook buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) bevoegd zijn om hiervoor boetes uit te schrijven. Broer benadrukt het belang van blijvende controles in het verkeer en moedigt iedereen aan om MONO te rijden. Dit bespaart niet alleen een boete, maar is bovenal veiliger voor zowel de bestuurder zelf als andere weggebruikers.

Voorkom boetes en zorg voor een veilige reis door te kiezen voor handsfree oplossingen zoals telefoonhouders en opladers van www.autohouders.nl. Deze praktische accessoires zorgen ervoor dat je je telefoon veilig en gemakkelijk binnen hand- (of oog?)bereik hebt, zonder de noodzaak om hem vast te houden tijdens het rijden. Kies voor handsfree en maak van de weg een veiligere plek voor iedereen!