Draadloos opladen in de auto? Wat is het en wat zijn de voordelen?

Draadloos opladen bestaat al een tijdje, maar het gebruik is pas de laatste jaren toegenomen.Steeds meer fabrikanten hebben zich aangesloten bij de Qi-standaard voor draadloos opladen en de technologie zit nu in vrijwel elke telefoon.

Samsung ondersteunt draadloos opladen sinds de Galaxy S6 en Huawei introduceerde het met de Mate 20 Pro. De eerste Apple toestellen met draadloos opladen zijn er sinds 2017 met de iPhone X en iPhone 8 en iPhone 8 Plus.

Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen is het overbrengen van stroom naar je toestel zonder een verbindingskabel. Dit wordt gedaan middels de Qi-standaard. Deze standaard is ontwikkeld door een consortium die bestaat uit meer dan 200 fabrikanten die actief zijn in de wereld van de consumentenelektronica.

Hoe werkt draadloos opladen in de auto?

De energie die nodig is voor het opladen van je telefoon wordt bij het draadloos opladen overgedragen via een magnetisch veld. Dit noemt men elektromagnetische inductie. Het principe hierin is dat twee spoelen elektriciteit opwekken en deze via een magnetisch veld aan elkaar overdragen. Hierbij moeten beide spoelen draadloos contact maken met elkaar.

Wat zijn de voordelen en nadelen van draadloos opladen in de auto?

Nooit meer je kabel kwijt. Dat is één van de grootste voordelen van draadloos opladen. Of je nou in de auto bent of thuis achter je bureau, je kan alle ruimtes voorzien van een draadloze oplader. De standaard kabel kan je gewoon in je tas laten staan voor andere momenten. Daar komt dan meteen het volgende grote voordeel; veel minder slijtage aan je kabel en aan je oplaadpoort! In de auto hoef je niet meer aan je kabel te trekken en thuis slingeren de kabels niet overal. Het ziet er zo ook veel netter uit.

Uiteraard zijn er ook een aantal bijkomende "nadelen". Je kan je telefoon niet meer oppakken tijdens het laden. Laden en gebruiken gaat dus niet samen. In de auto met een telefoonhouder inclusief Qi-lader is dit wél een voordeel. Je pakt je telefoon niet meer zomaar op tijdens het rijden, want je bent bezig met opladen ;).

Een ander nadeel is dat het trager is qua laadsnelheid. Even snel je telefoon laden kan je beter met een snellader doen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je 's nachts laadt of een lange rit hebt te gaan met de auto.

Draadloos opladen in de auto met Qi

Tegenwoordig kun je bij nieuwere auto's kiezen om een draadloze oplader met Qi standaard vanuit de fabriek af te bestellen. Uiteraard heeft dit de mooiste afwerking. Bij auto's die het niet standaard hebben kun je gaan voor een telefoonhouder met draadloos Qi opladen. Het ultieme gebruikersgemak van deze telefoonhouders zal je verbazen.