Vanaf november 2020 word je extra goed in de gaten gehouden tijdens het rijden; de nieuwe slimme camera waarmee de politie appende en bellende automobilisten betrapt (boete: 240 euro). Maar kom je er dan nog mee weg als je de telefoon in een autohouder houdt?
In Nederland worden er steeds meer boetes uitgeschreven voor appen of bellen tijdens het rijden. In 2019 zijn er maar liefst 120.000 boetes uitgeschreven, het hoogste aantal ooit! Een jaar eerder ontvingen circa 80.000 automobilisten een boete en in 2017 was het aantal met 75.000 bonnen nog lager. Bij elkaar is onze schatkist hiermee in 2019 met bijna 30 miljoen euro rijker geworden!
Naar verwachting zal er vanaf heden steeds meer boetes worden uitgeschreven dankzij de slimme camera’s. Momenteel staan er nog maar twee van deze camera’s, maar vanaf 2021 worden het er steeds meer.
Kom je er dan nog mee weg als je de telefoon in een telefoonhouder hebt of gewoon op je been?
De kijkhoek van de camera is zo gemaakt dat de telefoon zichtbaar is op elke plek op de stoel. De telefoon laag houden heeft dus geen zin, de telefoon wordt altijd gedetecteerd. De regels zijn simpel; heb je de telefoon in de hand? Dan krijg je een boete. De telefoon op je been houden is niet per direct een overtreding, je foto zal kritisch bekeken worden. Afhankelijk van deze beoordeling kan het alsnog resulteren tot een boete.
Voorlopig lijkt dus de enige optie waarvan je zeker weet dat je niet op de bon wordt geslingerd gebruik maken van een telefoonhouder of de telefoon wegleggen in je broekzak. Veel autohouders worden bevestigd op het dashboard of op je voorruit. Je telefoon zal dan dus altijd uit het zicht zijn van de slimme camera’s. Ook meneer de agent kan jou geen boete geven, de telefoon zit immers in een autohouder.
Is het bedienen van een toestel die in een autohouder zit dan toegestaan?
Wettelijk gezien is dat toegestaan. Je kan hier geen boete voor krijgen, maar slim is het niet. Het bedienen van je telefoon is namelijk levensgevaarlijk. Wel kun je een boete krijgen op basis van artikel 5 van de Wegenverkeerswet, die schrijft voor dat het verboden is om gevaar op de weg te veroorzaken. Onze tip; plaats je telefoon altijd voordat je vertrekt in een telefoonhouder en stel deze meteen in. Zo hoef je tijdens het rijden je navigatie of favoriete playlist niet in te stellen. Ook het aansluiten van je telefoon aan de oplader kan afleiden en gevaarlijk zijn. Wij raden je een telefoonhouder met draadloos opladen aan. Zo is je toestel altijd opgeladen als je op weg bent, ook tijdens het navigeren of bellen.
Welke autohouder raden jullie aan?
Dat hangt heel erg af van de wensen. Ben je op zoek naar een telefoonhouder voor op je dashboard? Dan kun je een kijkje nemen tussen de dashboard telefoonhouders. Wil je je telefoon meer in het zicht hebben? Dan kun je gaan voor een telefoonhouder aan je voorruit.